Nemačka će dopustiti ulazak sezonskim radnicima

Nemačka vlada će dozvoliti stranim sezonskim radnicima da uđu u zemlju kako bi na farmama radili na berbi voća i povrća, saopštio je zvanični Berlin posle ublažavanja zabrana koje su uvedene radi borbe protiv širenja korona virusa.

Tim povodom nemačko Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da su postigli dogovor sa Ministarstvom unutrašnjih poslova po pitanju dozvole za ulazak 40 hiljada sezonskih radnika u aprilu i još 40 hiljada u maju, javlja Radio slobodna Evropa.

„Radnici treba da doputuju avionom pre nego autobusom, kako bi se zaštitili od pretnje korona virusa“, ističe se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i napominje da je uslovima za ulazak u zemlju obuhvaćeno i to da sezonski radnici moraju proći medicinski pregled i držati odstojanje jedan od drugog tokom rada.

Brojne članice Evropske unije, uključujući i Nemačku, uvele su granične kontrole radi usporavanja širenja pandemije, ali je to dovelo do toga da radnici nisu mogli da stignu do svojih radnih mesta. Nemački poljoprivrednici i prerađivači voća su stoga upozorili da bi slične zabrane mogle da spreče više hiljada sezonskih radnika iz istočne Evrope da pomognu u prikupljanju žetve i berbe, što bi moglo dovesti do nestašice voća i povrća, ali i do rasta cena.

Uprkos nacionalnim merama za sprečavanje širenja epidemije, Evropska komisija je početkom sedmice zatražila od članica EU da dozvole ulazak više stotina hiljada sezonskih radnika za setvu ili berbu. Inače, većina sezonskih radnika dolazi u Nemačku sa istoka EU, najviše iz Poljske, Rumunije i Bugarske.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор