Rekordna potražnja za radnicima

U Nemačkoj je potražnja poslodavaca za novim radnicima dostigla u julu novi rekordan nivo, a najveći nedostatak je registrovan u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, pokazuje izveštaj Saveznog zavoda za zapošljavanje (BA).

Indeks slobodnih radnih mesta porastao je u julu za dva poena, na 256, što je njegov najviši nivo od uvođenja 2005. godine. Broj slobodnih radnih mesta najviše je povećan u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, ali i u maloprodaji, industrijskoj proizvodnji i javnoj upravi.

Razlog za rekordnu potražnju za radnicima u Nemačkoj BA vidi u dugotrajnom ekonomskom blagostanju u zemlji. Iako je nekoliko instituta snizilo svoje procene rasta najveće evropske privrede u 2018. godini, snažan rast nastavlja da se preliva u sve bolje izglede za zapošljavanje. Pored toga, niski nivoi nezaposlenosti znače i da se radnici trenutno osećaju slobodnije da menjaju poslove i radna mesta.

Zavod za zapošljavanje je u ponedeljak ponovio upozorenje da se neki privredni sektori, poput zdravstva i socijalne politike, suočavaju sa ozbiljnim nedostatkom kvalifikovanih radnika. Takva situacija se odslikala u rekordnom broju oglasa za posao, koji su ostali nepopunjeni tokom dužeg vremenskog perioda, prenosi “Kurir”.

Tokom juna službenici BA su zabeležili najmanji broj nezaposlenih građana na tržištu rada Nemačke, posmatrano od početka nacionalnih merenja 1990. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор