Berlinci više ne plaćaju vrtiće

Berlinski mališani će od sada moći besplatno da idu u vrtiće, jer je glavni grad Nemačke uveo ovu meru sa ciljem da privuče mlade porodice, a što je u saglasju sa strategijom vlade Angele Merkel da se poboljša obrazovanje dece i uvedu olakšice za roditelje koji rade.

Prema procenama, u Berlinu roditelji izdvajaju za vrtiće 2 posto kućnog budžeta i ovakva odluka će im uštedeti hiljade eura. Međutim, u Nemačkoj cena vrtića najviše zavisi od mesta u kojem se živi, pa je situacija u nekim pokrajinama daleko gora. Na primer, u pokrajini Šlesvig Holštajn troškovi boravka dece u obdaništu penju se na čak 10 posto kućnog budžeta.

U Berlinu će roditelji od sada plaćati svega 23 eura za obroke i 90 eura za dodatne aktivnosti kao što su časovi muzike i sporta. Oni su zbog toga oduševljeni, ali ukazuju na drugi veliki problem, a to je nedostatak vrtića. Prema procenama, za novi talas upisa dece biće potrebno još 900 novih vrtića, prenosi “espreso”.

Stručnjaci predviđaju da će se zbog ovakve odluke gradskih vlasti još mladih porodica doseliti u Berlin. Takođe, još 10 pokrajina će sprovesti ovakvu odluku u delo, što je u sklopu nastojanja vlade kancelarke Angele Merkel da poboljša obrazovanje dece i uvede olakšice za roditelje koji rade.

Vlada se nada i da će ovakav potez podstaći migrantske porodice da decu upisuju u vrtiće, gde bi se ona brže socijalizovala i naučila jezik, a samim tim bi se i bolje uključila u društvo. U planu je, takođe, i povećanje broja vaspitača, tako da na sedmoro dece radi jedan vaspitač, jer, po mišljenju stručnjaka, uvođenje besplatnih vrtića ima smisla samo ako se uloži i u kadrove.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор