Simensu manji profit, ali veće narudžbe

Nemačka tehnološka kompanija “Siemens” zabeležila je u trećem kvartalu svoje poslovne godine pad neto profita od 14 posto, zbog viših poreza i slabije dobiti u poslovnoj jedinici nafte i gasa, koji su se odrazili na ukupnu zaradu kompanije.

U periodu april-jun 2018. Simens je ostvario ukupnu neto dobit od 1,21 milijarde eura (1,41 milijarda dolara), u odnosu na 1,42 milijarde eura ostvarenih u istom periodu prošle godine, prenosi “Marketvoč”.

Prihodi Simensa pali su za 4 procenta na 20,47 milijardi eura, ali su porudžbine skočile za 16 posto na 22,80 milijardi eura. U primljene narudžbe, pored ostalog, spadaju i proizvodnja sistema za kontrolu železnice u Norveškoj, vredna 800 miliona eura, kao i proizovodnja opreme za vetroelektranu u Britaniji, vredna 1,3 milijarde eura, saopšteno je iz kompanije.

Na pad dobiti uticali su veća prosečna poreska stopa i oštar pad zarade u Simensovoj posrnuloj energetsko-gasnoj jedinici, koja je u poslednjem kvartalu ostvarila 5,4 posto profitne marže u odnosu na 9,7 procenata iz prošle godine, pa je dobit u ovoj delatnosti dostigla tek 164 miliona eura.

Međutim, nemačkom industrijskom gigantu je solidna zarada u sektoru koji se bavi izradom digitalnih rešenja, ipak pomogla da na nivou cele grupe zabeleži rast profa sa prošlogodišnjih 10,1 posto na 10,7 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор