Manji profit i veći prihodi Folksvagena

made-in-germany-rs-volkswagen02

U drugom kvartalu ove godine profit nemačkog proizvođača automobila „Folksvagena“ (VW) smanjen je, iako je kompanija preuzela vodeću poziciju u prodaji automobila u svetu, pretekavši na tržištu japansku „Tojotu“ i američki „Dženeral motors“ (GM).

Folksvagen je u restrukturiranje svoje filijale „MAN“, nadležne za proizvodnju kamiona, uložio 180 miliona eura, dok je prodaja njegovih vozila pogođena trenutnim prilikama na tržištima Kine, Rusije i Brazila, prenosi agencija „Asošiejted pres“.

Posle oporezivanja profit kompanije je u drugom tromesečju ove godine opao na 2,73 milijarde eura, sa 3,25 milijardi eura profita ostvarenog u istom periodu prethodne godine, dok su istovremeno prihodi porasli za 9,9 posto, na 56,04 milijarde eura, zahvaljujući povoljnim promenama deviznih kurseva.

Prodaja Folksvagenovih vozila u Kini je u prvoj polovini godine smanjena za 0,5 posto, a izražen je i pad tražnje u Rusiji, gde se slabljenje vrednosti rublje odražava na kupovnu moć građana.

U prvoj polovini godine nemačka kompanija je prodala 5,04 miliona automobila, prestigavši tako Tojotinu prodaju od 5,02 miliona automobila, kao i prodaju Dženeral motorsa od 4,86 miliona vozila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор