Rekordan profit Dajmlera u drugom tromesečju

Nemački proizvođač luksuznih automobila „Dajmler“ ostvario je rekordnu neto dobit u drugom tromesečju ove godine, blago uvećanu u odnosu na isti kvartal 2016. godine.

U drugom tromesečju 2017. neto profit Dajmlera porastao je za 0,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dostigavši 2,44 milijarde eura, što je neznatno manje od predvidanja analitičara koje je anketirala agencija „Factset“.

Nemačka automobilska kompanija navodi u svom saopštenju i da su prihodi porasli za 7 posto, na 41,2 milijarde eura, dok je operativni profit veći za 15 posto i na nivou je od 3,7 milijardi eura. Na osnovu takvih rezultata Dajmler potvrđuje svoje poslovne prognoze za celu tekuću godinu, prenosi agencija „Frans pres“.

Što se tiče poslovnja u prvih šest meseci, prihodi su veći za 9 posto u odnosu na prošlu godinu, i iznose skoro 80 milijardi eura, dok je dobit iz poslovanja skočila za 43 posto, na 7,8 milijardi eura.

Vodeći Dajmlerov brend „mercedes-benc“ povećao je u drugom kvartalu prodaju vozila za 9 posto u odnosu na isti period prošle godine, prodavši gotovo 600.000 vozila, zbog čega su mu prihodi porasli za 7 posto, na 23,6 milijardi eura.

Operativni profit Mercedesa, koji je potisnuo „BMW“, najvećeg svetskog proizvođaca luksuznih automobila u prošloj godini i svog rivala u okviru matične kompanije, porastao je za 70 posto, na 2,4 milijarde eura.

Dajmler grupacija je u drugom kvartalu takode zabeležila rast prodaje u poslovnim jedinicama koje se bave proizvodnjom kamionima, kombija i autobusa, mada je kod sve tri regostrovan dvocifren pad operativnog profita u odnosu na isti period 2016.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор