Za osam do deset sati rada uz jednu pauzu, u Nemačkoj na branju špargle može da se zaradi i do 150 eura dnevno. Od dnevnice se odbija porez, a sezonski berači mogu da uz zahtev refundiraju porez na kraju poreske godine.
– U sektoru poljoprivrede radi se naporno i za naknadu od oko osam i po eura bruto po satu, što je za veliku većinu Nemaca jako niska plata, tako da su oni nezainteresovani za tako naporan, a slabo plaćen posao. Ipak, vrlo je atraktivan strancima, naročito Hrvatima i Poljacima – kaže za „Slobodnu Dalmaciju“ Mario Koturić, član Uprave Hrvatskog ekonomskog saveza u Frankfurtu.
Komentari i mišljenja na internetu su podeljeni. Neki su oduševljenji brzom zaradom, dok su drugi razočarani visokim cenama, posebno cigareta i drugih luksuznih artikala. Kao lošu stranu najčešće navode to što se radi „po ceo dan“, što je smeštaj u radnim barakama i što obilan obrok košta 10 eura po danu, ali zato navode da pauza za ručak traje sat vremena.
Оставите одговор