Počele isplate u okviru drugog paketa antikriznih mera

Nakon usvajanja Zaključka o drugom paketu ekonomskih mera pomoći privredi u ublažavanju posledica pandemije, vrednom 66 milijardi dinara (oko 564 mil. eura), Vlada Srbije je početkom avgusta krenula u njegovu realizaciju, isplatom prve naknade za zaposlene u privatnom sektoru.

Pored isplate 60% minimalne zarade za zaposlene u mikro, malim i srednjim preduzećima, drugi ciklus pomoći privredi predviđa i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za jedan mesec, što je mera kojom će biti obuhvaćeno više od milion zaposlenih u oko 235 hiljada preduzeća. Kada su u pitanju veliki privredni subjekti, za njih je predviđen nastavak pomoći u visini od 50% minimalne zarade po zaposlenom koji su imali prekid radnog odnosa od najmanje 15 radnih dana u junu i julu 2020. godine.

Drugi paket antikriznih mera Vlade Srbije privredi zapravo je međukorak kojim se održavaju pozitivni rezultati postignuti prvim paketom ekonomskih mera, a pred očekivanu tešku jesen i porast nezaposlenosti. Stoga su ove mere usmerene na tačno određene sektore, podršku za nezaposlene i podsticaj za nova zapošljavanja, kažu u Centru za evropske politike (CEP) i Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Kako je objasnio ministar finansija Siniša Mali, novina drugog paketa je u tome što se odnosi i na firme koje su osnovane u periodu od 15. marta do 20. jula 2020. godine i kojih je oko 13.550. Za ovu kategoriju preduzeća namenjena je jednokratna pomoć u visini 120% minimalne zarade koja će biti isplaćena u septembru. Glavni uslov za dobijanje ove državne pomoći jeste nesmanjivanje broja zaposlenih za više 10% u firmama koje su već koristile pomoć, a u periodu od tri meseca od isplate poslednjeg direktnog davanja, što je do kraja 2020. godine.

Pored toga, Narodna banka Srbije je propisala i dodatni moratorijum kojim je omogućen još jedan zastoj, u trajanju od dva meseca, u plaćanju kredita, kreditnih proizvoda i lizinga, prenose mediji u Srbiji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор