Pozitivan uticaj uvoza radnika sa Balkana

Rezultati poslednje analize Instituta za istraživanje tržišta rada u Nirnbergu (IAB) pokazuju da je uvoz radne snage iz zemalja Zapadnog Balkana imao pozitivan uticaj na privredu i tržište rada u Nemačkoj.

„Tačno 54 procenata zaposlenih na osnovu specijalne dozvole za zapošljavanje osoba sa Zapadnog Balkana su kvalifikovani radnici, visokokvalifikovnih je četiri posto, a 42 posto su pomoćni radnici“, navodi se u izvještaju ovog instituta, a prenosi klix.

Specijalna regulativa o zapošljavanju radnika iz zemalja Zapadnog Balkana uvedena je početkom 2016. nakon što su zemlje ovog regiona uvrštene na listu sigurnih zemalja, što je praktično značilo da više ne postoji osnov da imigranti iz ovih zemalja traže azil u Nemačkoj.

Regulativa je kritikovana da je pospešila dolazak isključivo nekvalifikovanih radnika u nižem platnom sektoru, kao i starijih radnika za koje se spekulisalo da će, zbog kratkog radnog veka i niskih davanja u socijalne fondove, po odlasku u penziju pasti na teret nemačkog socijalnog sistema.

Studija IAB-a je pokazala da preko specijalne dozvole za radnike sa Zapadng Balkana u Nemačku dolaze uglavnom mlađi radnici. Tokom 2016. i 2017. godine 73 procenata radnika je bilo mlađe od 40 godina, 86 posto njih su bili muškarci, a najviše ih je bilo zaposleno u građevini (44 posto) i gastronomiji (13 posto).

U zaključku ove studije se kaže da je „Integracija u tržište rada osoba koje su u Nemačku stigle sa Zapadnog Balkana preko specijalne dozvole, uzimajući u obzir stabilnost radnog mesta i zaradu, a u poređenju sa ostalim useljeničkim grupama i domaćim stanovništvom, protekla uspešno“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор