Srbija dodatno pomaže posebno ugrožene sektore

Vlada Srbije će dodatno podržati privredne subjekte iz oblasti turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja, teško pogođenih ekonomskom krizom izazvanom pandemijom korona virusa, preko povoljnih kredita Fonda za razvoj za tekuću likvidnost i obrtna sredstva.

Ovi krediti imaće rok otplate do pet godina uz grejs period do dve godine i 36 meseci otplate, sa kamatnom stopom od 1% na godišnjem nivou. Krediti će se odobravati i vraćati u dinarima, a maksimalan iznos po korisniku može biti: za preduzetnike i mikro pravna lica do 20.000.000 dinara, za mala pravna lica do 80.000.000 dinara, a za srednja pravna lica do 180.000.000 dinara. Najviši iznos kredita može biti do 80% ostvarenih poslovnih prihoda po poslednjem predatom finansijskom izveštaju.

Privredni subjekti iz pomenutih sektora već koriste ekonomske mere Vlade, koje se odnose na odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade, ali i na isplatu iz budžeta tri minimalne zarade po radniku.

– Ovo je dodatna podrška za posebno ugrožene sektore, kojom će oni dobiti veću likvidnost i samim tim će moći da efikasnije posluju. Razumevajući prirodu poslovanja u tim sektorima, u razgovoru sa njima došli smo do zaključka da je najvažnije da se produži rok otplate kredita i da imaju duži grejs period, kako bi imali više vremena da stabilizuju svoje poslovanje. Cilj je što brže pokretanje privredne aktivnosti i mislim da smo u tome uspeli, pogotovo što smo već otvorili našu ekonomiju, pre drugih zemalja. Već smo isplatili i prvu minimalnu zaradu koju su dobili i zaposleni u ovim sektorima, a drugi minimalac će biti isplaćen već početkom juna – podsetio je ministar finansija Siniša Mali.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор