Najveći pad nemačke industrije od 2009. godine

Industrijske porudžbine su u Nemačkoj u prošloj godini zabeležile najgore rezultate za proteklih deset godina, pokazuju poslednji podaci Savezne kancelarije za statistiku (Destatis).

Industrijske porudžbine, koje se uzimaju za glavni indikator tražnje za robom ovog tipa, u decembru su u vodećoj evropskoj ekonomiji opale za 2.1 posto na mesečnom nivou, uprkos predviđanjima ekonomista da će se industrija oporaviti na kraju 2019. Narudžbine iz inostranstva su u decembru, u odnosu na novembar, pale za 4.5 posto, dok su nove narudžbine iz eurozone istovremeno opale za čitavih 13.9 procenata.

Na nivou cele 2019. godine ukupni pad porudžbina je iznosio 8,7 posto, iako su analitičari u anketi agencije Rojters predviđali da će ovaj indikator neznatno porasti u decembru. Nemački privrednici upozoravaju da je trenutni negativni izvozni trend dodatno pogoršala epidemija koronavirusa, kao i trgovinski rat između SAD i Kine, prenosi Fajnenšl tajms.

Ekonomski rast eurozone je u prethodnoj godini iznosio 1,2 procenta, što je najniži nivo za proteklih šest godina, nakon što su ekonomije Francuske, Italije i Nemačke neočekivano podbacile sa rastom BDP-a.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор