Trstenik dobija centar za robotiku namenjen mladima

Kako je najavio ministar prosvete Mladen Sarćević, u Trsteniku će biti otvoren naučno-istraživački centar za robotiku koji će okupljati talentovane učenike i omladinu iz cele Srbije.

On je objasnio da se Trstenik nametnuo kao geografski centar u kojem postoje fabrika Prva petoletka, Tehnička škola i Visoka strukovna škola.

– Takvi centri okupljaju omladinu tokom cele godine, kao i decu školskog uzrasta. Bitno je da ti centri postanu održivi, a država će jednim delom obezbediti neophodne uslove. Đačke zadruge će biti model kako roditelji ne bi morali da finansiraju radionice iz svog džepa. U Trsteniku će biti otvoren republički centar i mislim da će robotika i veštačka inteligencija biti najzanimljivi deci – poručio je Šarčević.

Predsednik Opštine Trstenik, Aleksandar Ćirić, je istakao veliko zadovoljstvo što ih je ministarstvo prepoznalalo kao odgovornu Opštinu koja poseduje iskustvo i ima tradiciju u ovoj oblasti.

– Talentovane učenike iz cele Srbije ćemo moći u Trsteniku da obučavamo o robotici. Stečeno znanje učenici će neposredno moći da primene kod nas, a u ovom centru će i ljudi iz privrede moći da se dokvalifikuju – rekao je Ćirić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор