U Trsteniku obeleženo 19 godina Nemačke razvojne saradnje

nemacka i srpska zastava

U Trsteniku je juče svečano obeleženo 19 godina Nemačke razvojne saradnje, tokom kojih je vodeća evropska ekonomska sila investirala gotovo dve milijarde eura u oblasti održivog ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine i energetike, dobre uprave i vladavine prava u Srbiji.

Kako je ovom prilikom istakla Leoni Reimers, šefica Odeljenja Ambasade Nemačke za razvojnu saradnju, Nemačka podržava Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji još od 2000. godine i Vlada Nemačke je u razvoj Srbije do sada uložila skoro dve milijarde eura, radi poboljšanja blagostanja i standarda, a Trstenik je, sa nekoliko projekata, upravo primer te saradnje.

– Bilo je zadovoljstvo učestvovati u predstavljanju, a posebno omladini, svega onoga na čemu se u poslednjih devetnaest godina radilo kroz nemačko-srpsku saradnju. U pitanju su razvoj i unapređenje obrazovanja, razvoj privrede, unapređenje zaštite životne sredine i druge oblasti koje podižu kvalitet života građana – rekao je predsednik Opštine Trstenik Aleksandar Ćirić.

U okviru projekata Nemačke razvojne saradnje u Trsteniku je obnovljen stari most i postavljen novi u koji je nemačka državna razvojna banka KfW uložila 130.000 eura, a u četiri škole te opštine Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ je realizovala obuku “Profesionalna orijentacija na prelazu u srednju školu”.

Projekti koje je na ovaj način Nemačka sprovela u Srbiji u proteklim godinama bili su u Trsteniku prikazani na izložbi pod nazivom “Dela znače”, a ticali su se podrške reformi javne uprave i javnih finansija, edukacije i inkluzije manjinskih grupa stanovništva, reforme obrazovanja, podsticanja preduzetništva, energetske efikasnosti…

U okviru trsteničke proslave bila je izvedena i pozorišna predstava Reflektor teatra nazvana “Punoletstvo”, kojom je dramaturg Milena Minja Bogavac predstavila ključne oblasti razvojne saradnje dve zemlje, prenosi agencija Beta.

Rezultati nemačko-srpske razvojne saradnje već su predstavljeni i u Beogradu, Subotici i Zaječaru, a do kraja godine prezentacija slična trsteničkoj biće organizovana i u Vranju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор