Jačanje saradnje Srbije i Nemačke u oblasti inovacija

Dekan Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu Rade Doroslovački i izvršni direktor nemačkog Instituta Fraunhofer Jakob Edler potpisali su u Beogradu memorandum o saradnji, kojim se stvaraju uslovi za započinjanje implementacije koncepta Industrije 4.0 u našoj zemlji.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović je tom prilikom podsetio da su Srbija i Nemačka prošle godine prvi put u istoriji bilateralnih odnosa formirale Okrugli sto za inovacije, digitalizaciju, istraživanje i nauku.

– To je format koji okuplja predstavnike države, industrije, naučno-istraživačkih organizacija, fakulteta i univerziteta iz naše dve zemlje sa ciljem intenziviranja saradnje u oblasti inovacija i digitalizacije. Jedan od konkretnih rezultata rada ovog okruglog stola jeste i potpisivanje ovog Memoranduma koji će omogućiti razmenu znanja, iskustva i transfer tehnologija između srpskih i nemačkih stručnjaka, kao i vodećih naučno-istraživačkih organizacija u tom procesu – rekao je Popović.

On je objasnio da Srbija nastoji da digitalno transformiše svoju industriju, na način kako je to uradila Nemačka, te za ovaj posao, kako je rekao, Srbija nije mogla da nađe boljeg partnera od Nemačke koja je evropski lider u razvoju Industrije 4.0 i ekonomije vođene inovacijama.

– Uveren sam da će potpisivanje ovog dokumenta omogućiti stvaranje uslova za privlačenje novih investitora iz Nemačke koji traže okruženje komplementarno onom koje postoji u njihovoj zemlji i koje može da podrži razvoj industrije 4.0 – dodao je Popović i istakao da će to uticati na otvaranje novih, visokotehnoloških radnih mesta u Srbiji.

Prema rečima Jakoba Edlera iz Fraunhofer instituta, primena elemenata Industrije 4.0 započeće u proizvodnom sektoru Srbije.

– Naš Institut je već imao odličnu saradnju sa FTN-om u različitim kontekstima. Fakultet u Novom Sadu je član konzorcijuma našeg poznatog evropskog istraživanja o proizvodnji i igra presudnu ulogu za ovu studiju koja se odnosi na napredne proizvodne tehnologije i digitalizaciju u Srbiji – rekao je Edler i dodao kako očekuje da će ta studija identifikovati niz mera inovacione politike za tehnološku modernizaciju Srbije.

Dekan novosadskog Fakulteta tehničkih nauka Rade Doroslovački je istakao da je glavna delatnost ovog fakulteta usmerena na primenjenu nauku, što je i pravac delovanja Instituta Fraunhofer. On je podsetio da je Fakultet tehničkih nauka mesto iz koga su ponikle mnogobrojne male i velike IT kompanije u kojima radi preko hiljadu inženjera, i poručio da će se i ubuduće delatnost Fakulteta kretati u tom smeru.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор