U Priboju proradila toplana na biomasu

U Priboju je počela sa radom nova toplana na biomasu, kapaciteta 1,8 megavata, čija je izgradnja, vredna 126 miliona dinara, finansirana iz fondova Vlade Srbije preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, dok je tehničku podršku pružila Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Radi se o toplani na drvnu sečku, koja će grejati pribojske osnovne škole „Vuk Karadžić“ i „Desanka Maksimović“, Mašinsko-elektrotehničku školu i Gimnaziju, kao i Dečiji dispanzer. U saopštenju GIZ-a se navodi da je Opština Priboj na ovaj način značajno unapredila grejanje na svojoj teritoriji, istovremeno ostvarivši velike pomake u ekonomskom razvoju i racionalnijem trošenju budžeta.

– Priboj je spreman da iskustva iz projekta prelaska sa „nečistih“ i skupih goriva na biomasu prenese i drugim opštinama kako bi se unapredio ekonomski i ekološki razvoj Srbije na lokalnom nivou. Zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom finansija planiramo izgradnju kotlarnice od osam megavata, u šta će biti uloženo još šest miliona eura. Kada i to bude urađeno, u potpunosti ćemo preći sa fosilnih goriva na biomasu, što je veliki rezultat i u evropskim okvirima, a ne samo u Srbiji – poručio je predsednik Opštine Priboj Lazar Rvović i dodao da će sirovinu za novu toplanu obezbeđivati lokalni preduzetnici.

Prema rečima Milice Vukadinović, rukovodioca programa „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“, koji u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje sprovodi GIZ, Grad Pirot je pre dve godine kroz javno-privatno partnerstvo i uz podršku GIZ-a realizovao u svoje četiri škole program zamene kotlova na lož ulje kotlovima na biomasu, prenosi agencija Tanjug.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор