Priboj gradi toplanu na biomasu

Grad Priboj je započeo sa prebacivanjem sistema gradskog grejanja sa fosilnih goriva na biomasu, kao obnovljiv izvor energije. Projekat će biti realizovan u tri faze, a trebalo bi da bude gotov sledeće godine.

Tokom nedavne posete nemačkog ambasadora u Srbiji Axela Dittmana ovom gradu, sa čelnicima Opštine je održan sastanak na temu razvojne saradnje Nemačke i Srbije i izgradnje toplane na biomasu u Priboju.

Tom prilikom je potvrđeno da se u ključnim projektima u Priboju, kao najbolje rešenje za saradnju na lokalu pokazala upravo saradnja sa “GIZ”- om i Nemačkom razvojnom bankom (KfW), prenosi gradski sajt.

Inače, u junu prošle godine srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je sa predstavnicima KfW i Vlade Švajcarske potpisao sporazume o zajmu i donacijama, koji predviđa da 10 toplana u Srbiji pređe sa fosilnih goriva na korišćenje biomase, odnosno na obnovljive izvore energije.

Ovim projektom su, osim toplane u Priboju, obuhvaćena i postrojenja u Malom Zvorniku, Novoj Varoši, Novom Pazaru, Prijepolju, Bajinoj Bašti, Valjevu, Kladovu, Majdanpeku i Bečeju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор