Nemačka umanjuje podršku za nove vetroelektrane

Iako je tokom prošle godine u Nemačkoj na kopnu izgrađeno rekordnih 1.792 novih vetrenjača ukupne snage od 5.333 megavata, dinamika rasta proizvodnje struje iz obnovljivih izvora neće biti nastavljena zbog izmena u sistemu državne podrške.

Nemačka trenutno raspolaže sa ukupno 28.576 vetrenjača, ali povećanje njihovog broja ubuduće neće biti dinamično kao što što je bilo do sada, jer je od ove godine na snagu stupio novi sistem državnih podsticaja za proizvodnju energije iz vetra.

Vlasnici ovakvih elektrana ubuduće više neće automatski dobijati naknadu za proizvedenu energiju po prethodno utvrđenoj dotiranoj ceni, već za slobodne kapacitete investitori sada moraju da konkurišu na aukcijama, gde će porudžbine dobijati oni sa najnižom cenom, prenosi “balkanmagazin”.

Nemački nacionalni savez energije iz vetra (BWE) predviđa da će u 2018. godini biti izgrađeno manje novih vetrenjača, najverovatnije nešto preko hiljadu sa ukupnom snagom od oko 3.500 megavata. Ipak, to je nesto više nego što je kao cilj panirala savezna vlada koja se trudi da gradnju solarnih i vetroelektrana uskladi sa kapacitetima prenosne elektromreže i druge infrastrukture.

Sa novom energetskom politikom Nemačka će teško dostići proklamovani cilj da do 2020. godine obnoviljivi izvori učestvuju sa 20 posto u nacionalnoj potrošnji energije. BWE zbog toga traži od savezne vlade da ubuduće na aukcijama otkupljuje i dodatne kapacitete, a ne samo one najjeftinije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор