U Priboju će se graditi nova toplana na biomasu

Skupština Priboja dala je saglasnost za izgradnju nove gradske toplane na biomasu snage 8 MW, što će biti realizovano preko kredita nemačke razvojne banke KfW sa rokom otplate od 20 godina, uz minimalnu kamatnu stopu i dve godine grejs perioda.

Nosilac projekta pod nazivom „Podsticanje obnovljive energije i razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” je JP „Toplana Priboj”, koja će biti i jedna od potpisnica ugovora o njegovoj realizaciji, zajedno sa ministrima finansija i energetike u Vladi Srbije i Opštinom Priboj, prenosi agencija Rina.

Izgradnjom nove gradske toplane biće rešen problem daljinskog grejanja u Priboju, građani će dobiti kvalitetno grejanje uz ujednačenu temperaturu svih 24 sata, biće popravljeni toplovod i njegove podstanice, a zbog prelaska na drvnu biomasu doći će i do znatnih ušteda, dok će se koncentracija ugljen i sumpor-dioksida u vazduhu smanjiti na najmanju moguću meru. Nova gradska toplana i zamena kotlarnice za Opštu bolnicu i Dom zdravlja, značiće za Priboj potpunu zamenu fosilnih goriva biomasom koja je dostupna na lokalu.

Podsećanja radi, u Starom Priboju već je instalirana nova kotlarnica na biomasu u OŠ „Branko Radičević”, koja pored škole zagreva i prostorije obližnjeg vrtića, Doma kulture i Opštinske uprave Priboj. Kako najavljuju u gradskoj Upravi, do jeseni će početi sa radom i nova kotlarnica, takođe na biomasu, koja se nalazi u novom delu grada, a koja će zagrevati dve osnovne i dve srednje škole, kao i zgradu školskog dispanzera i ambulante za odrasle u Novom Priboju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор