U Nemačkoj najtraženiji vodoinstalateri i klima majstori

U Nemačkoj su vodoinstalateri i majstori za grejanje i klimatizaciju trenutno najtraženija zanimanja, kod kojih treba znatno više vremena za popunjavanje slobodnih radnih mesta nego u bilo kojoj drugoj branši, pokazuju rezultati nove analize Fedralne agencije za zapošljavanje.

Agencija za zapošljavanje navodi da gotovo dve trećine svih slobodnih radnih mesta u navedenim zanimanjima ostaje nepopunjeno u proseku 200 dana, dok u slučaju negovatelja starijih osoba ta brojka iznosi 199 dana. U posmatranim grupama zanimanja ostaje više od 472.000 slobodnih radnih mesta, od čega samo u proizvodnim zanimanjima, industrijskoj i preciznoj mehanici 63.000, a u zdravstvenim profesijama 61.000.

Prema pisanju RTL-a, ovakva situacija se odražava na građane, pa je u Bavarskoj ovoga leta bilo problema sa voznim redom, jer je nedostajalo vozača, a u celoj Nemačkoj sve su češće vesti o privremenim zatvaranjima bolnica usled nedostatka medicinskih sestara, ali i lekara, prenosi Večernji list.

Savezna vlada Nemačke je usvojila zakon koji će početi da važi od 2020. godine, a kojim se znatno olakšava dolazak stranih državljana koji žele da rade u Nemačkoj i jedino što će biti potrebno je provera obrazovanja, odnosno upoređivanje kvalifikacija sa obrazovanjem koje se traži u Nemačkoj. Novi zakon omogućiće dobijanje šestomesečne vize za traženje posla, a tokom ovog perioda strani državljani će morati sami sebe da izdržavaju, odnosno da dokažu da imaju dovoljno novca za život i da neće tražiti nikakvu socijalnu pomoć.

Iz Srbije u Nemačku godišnje se u proseku iseli 30.000 ljudi. Oni koji rade u ovoj zemlji mesečno zarađuju između 1.500 i 4.000 eura, stanove uglavnom iznajmljuju, donekle poznaju nemački jezik i kažu da nemaju nameru da se vrate u Srbiju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор