Nemački poljoprivrednici protestovali protiv ograničenja pesticida

Nekoliko hiljada nemačkih poljoprivrednih proizvođača protestovalo je juče u Berlinu zbog najave plana smanjenja upotrebe pesticida i hemijskog đubriva, a neki su na skup došli svojim traktorima.

Poljoprivrednici posebno traže ponovno razmatranje plana „zaštite insekata“, koji je vlada kancelarke Angele Merkel predstavila javnosti početkom septembra. Tim povodom sindikat nemačkih poljoprvrednika navodi u saopštenju da su „nemačkim poljoprivrednicima potrebni zaštita i perspektive budućnosti, a ne prekomerni propisi i zabrane“.

Plan, koji je u sastavu novih ekoloških mera, nastao je kao kompromis između ministarstava životne sredine i poljoprivrede, a predviđa zabranu upotrebe glifosata do 2023. godine i zabranu herbicida i insekticida u „ekološki ugroženim“ zonama do 2021. godine, prenosi agencija Beta.

Inače, za manje od dva meseca ovo je treći protest poljoprivrednika, koji se generalno žale na nedostatak pažnje političara i sve veću pažnju javnosti u vezi ekoloških pitanja, a sve manje razumevanja za potrebe poljoprivrede. Pored toga, bavarski poljoprivrednici su ove godine prikupili više od 1,8 miliona potpisa za „spasavanje pčela“ od pesticida, što je takođe navelo regionalne vlasti da obrate veću pažnju na taj problem.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор