EU zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu

Poslanici u parlamentu Evropske unije izglasali su da se u svim zemljama članicama potpuno zabrani korišćenje plastike za jednokratnu upotrebu, poput pribora za jelo, tanjira, slamčica, štapića za uši, štapića za mešanje i nosača za balone.

Predlogom, kojim evropski parlament pokušava da zaustavi zagađenje palnete, a pre svega mora, zahtevana je i redukcija nekih drugih predmeta od plastike za jednokratnu upotrebu, poput posuda za hranu i piće i plastičnih čaša, prenosi „BBC“.

Evropska komisija je ovu zabranu predložila u maju, prateći porast podrške javnosti dokumentarnim filmovima poput BBC-jeve serije „Plava planeta“ Dejvida Atenboroa. Takođe, tokom rasprave u parlamentu, jedan od poslanika je rekao da ukoliko ova akcija ne bude sprovedena, “do 2050. će u okeanima biti više plastike nego ribe”.

Mera za zabranu plastike sada treba da prođe kroz još neke prepreke u procesu, ali se očekuje da će ih uspešno savladati. U saopštenju Evropske unije se izražava nada da će regulativa biti na snazi širom zajednice do 2021. godine.

Ukoliko zabrana postane pravosnažna pre završetka procesa istupanja Velike Britanije iz Unije, i ta će zemlja morati da uključi ovu meru u svoje zakonodavstvo.

Nakon što je za zabranu plastike glasao 571 poslanik, a protiv je bilo svega njih 53, poslanica nadležna za ovaj zakon Frederika Rijes je izjavila da je to “pobeda za okeane, za životnu sredinu i buduće generacije”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор