Adidas pravi patike od reciklirane plastike

Kako bi doprineo globalnoj borbi protiv zagađenja okeana, nemački proizvođač sportske opreme Adidas namerava da u ovoj godini proizvede čak 11 miliona pari patika koristeći reciklirani plastični otpad.

U 2017. godini svetski gigant u proizvodnji sportske opreme proizveo je milion pari patika od reciklirane plastike, dok je u 2018. godini proizveo pet miliona pari takve obuće, navodi se u saopštenju kompanije, a prenosi Balkan Green Energy News.

Patike čiji je gornji deo napravljen od reciklirane plastike Adidas proizvodi u okviru saradnje sa organizacijom za zaštitu životne sredine Parley for the Oceans, koja se bazira na prikupljanje plastičnog otpada po plažama, na primer na Maldivima, pre nego što on završi u okeanu.

Pored obuće, Adidas od recikliranog materijala proizvodi i sportsku odeću, kao što su dresovi za Ligu šampiona fudbalskog kluba Bajern iz Minhena ili oprema nemačkog tenisera Aleksandra Zvereva za Otvoreno prvenstvo Australije.

Pored izgleda, funkcionalnosti i kvaliteta, proizvodi Adidasa od reciklirane plastike nude potrošačima pravu dodatnu vrednost, jer svaka patika predstavlja mali doprinos očuvanju naših okeana, navodi u saopštenju i dodaje da je kompanija posvećena cilju da od 2024. godine koristi samo reciklirani poliester u svakom proizvodu gde za to postoji mogućnost.

Plastika čini oko 90% celokupnog plutajućeg morskog otpada. Izveštaj kuće McKinsey za 2015. godinu procenjuje da u morima ima više od 150 miliona tona plastičnog otpada. Do 2050. godine težina plastičnog otpada u okeanima mogla bi da premaši težinu ukupnog ribljeg fonda, procenjuje Fondacija Ellen MacArthur.

Kako bi rešila ovaj problem, Evropska unija (EU) planira da od 2021. godine uvede zabranu plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, poput tanjira, escajga, slamčica, držača za balone i štapića za uši.

Prema planovima Evropskog parlamenta (EP), do 2025. potrošnja određenih plastičnih predmeta za koje ne postoji zamena, kao što su jednokratne kutije za pakovanje hrane i jednokratna ambalaža za voće, povrće, dezerte i sladolede, moraće da se smanji za bar 25 procenata.

Podaci Evropske komisije pokazuju da se više od 80% otpada u morima i okeanima sastoji od plastike, od čega se 70% odnosi na proizvode za koje Evropski parlament uvodi restriktivne mere. Ostaci plastike danas se mogu naći i u morskim kornjačama, fokama, kitovima, pticama ribama i ljuskarima, odakle završavaju u ljudskom lancu ishrane.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор