Otkazi i manji bonusi u Daimleru zbog loših rezultata

Nemačka automobilska kompanija Daimler isplatiće svojim radnicima daleko manji godišnji bonus i najavljuje otpuštanje više od 15.000 radnika zbog uvođenja mera štednje, neophodnih nakon prošlogodišnjeg pada profita od 2,4 milijarde eura.

Usled poražavajućih poslovnih rezultata i velikih gubitaka već drugu godinu zaredom, kompanija će za oko 130.000 svojih radnika isplatiti bonus od svega 597 eura, za razliku od prošlogodišnjih 4.965 eura po radniku. Ovaj iznos se odnosi na novac koji zaposlenima pripada po osnovu godišnjeg profita kompanije, a pored toga će im biti isplaćen i poseban jednokratni bonus u iznosu do 500 eura kao nagrada za zalaganje.

Daimler je još u novembru prošle godine najavio da će zbog ušteda širom sveta smanjiti broj radnika u administraciji i upravi, mesec dana kasnije je objavio da će bez posla ostati gotovo 10.000 radnika, da bi po poslednjoj zvaničnoj informaciji ta brojka trebalo da dostigne čak 15.000, a sve kako bi se ublažio negativan uticaj pooštrenih propisa o emisiji štetnih gasova.

Naime, do naglih promena u nemačkom automobilskom gigantu, koji je i vlasnik luksuznog Mercedes – Benc brenda, u kom zapošljava oko 300.000 ljudi u čak 17 zemalja, došlo je zbog sporog prilagođavanja na nove trendove i kaskanja za konkurencijom, pogotovo u segmentu proizvodnje električnih automobila.

Predsednik Upravnog odbora Ola Kalenijus je izjavio da je interesovanje kupaca u prošloj godini bilo veliko, ali da nije zadovoljan konačnim poslovnim rezultatom. Stoga je objasnio da najavljenim smanjivanjem troškova, ograničenim ulaganjima na duži rok, kao i otpuštanjem velikog broja radnika kompanija namerava da do 2022. godine uštedi oko 1,4 milijarde eura, navode nemački mediji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор