Oluja potopila nemačku luku, ali i proizvela daleko više struje

Oluja Sabina, koja još uvek hara Evropom, izazvala je plimne talase koji su poplavili deo luke i Riblju pijacu u Hamburgu, ali je i donela neočekivni profit ovoj zemlji, jer su se vetrenjače okretale toliko brzo da su proizvele istu količinu struje koliko proizvede 44 nuklearne elektrane.

U ovoj oluji, koja je sada krenula na istok, poginulo je najmanje sedmoro ljudi, a zbog nje je u većini zapadnih i severnih evropskih zemalja bio paralisala železnički, a dobrim delom i vazdušni i drumski saobraćaj, dok je na hiljade ljudi ostalo bez električne energije. Ipak, prema procenama stručnjaka, oluja Sabina je nanela manje štete od očekivane.

Prema podacima nemačkog Saveznog zavoda za pomorstvo, vodostaj u Hamburgu je juče bio 2,76 metara iznad proseka, a poslednji plimni talas je stigao u luku noćas, kada je vodostaj dostigao maksimum. To je peti po redu plimni talas koji je prelio hamburšku luku od početka oluje, a prema pisanju agencije Hina, u ovom gradu je poplavljeno i nekoliko ulica u četvrti Sent Pauli, pa vatrogasci izvlače automobile iz vode.

Voda je onemogućila građanima i pristup u nekoliko stanica gradske železnice, a žitelji Hamburga i okoline su upozoreni da narednih dana izbegavaju odlazak u šume zbog polomljenih i oštećenih stabala i grana koje su ostale u krošnjama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор