Izvoz srpskog IT-a vredniji od izvoza malina pet puta

U prvih osam meseci ove godine izvoz informaciono-komunikacionih usluga iz Srbije dostigao je nivo od 913 miliona eura, što je dva puta više nego pre tri godine i za 26, 4 posto više nego u istom periodu 2018. godine.

Prema podacima iz izveštaja Narodne banke Srbije (NBS) o platnom bilansu, izvoz softverskih usluga postao je daleko veći od izvoza tradicionalnih privrednih grana, a 2019. je trinaesta godina uzastopnog rasta domaćeg IT sektora. Izvoz softvera je, na primer, pet puta vredniji nego izvoz malina, a sada još ostaje da se vidi da li će taj izvoz do kraja godine preći milijardu eura, koliko je iznosio u prošloj godini.

– Sa 1,1 milijardom izvoza, Srbija je prošle godine stigla do udela od skoro pola procenta vrednosti svetskog tržišta IT usluga. Prostor za dalji rast postoji, međutim IT sektor u našoj zemlji i dalje nema dovoljno zaposlenih – kaže za Blic direktor vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja.

Naime, po broju zaposlenih IT je još uvek mala ekonomija, jer u kompanijama u ovom sektoru radi oko 35.000 ljudi, uz još 10.000 paušalaca. Pre svega zahvaljujući činjenici da su te kompanije izvozno orijentisane, zaposlenost u ovoj oblasti i dalje nastavlja da raste.

Šolaja objašnjava da je rast ovog sektora od 25 do 30 procenata godišnje značajan, ali upozorava da još uvek kaskamo za konkurencijom u regionu, zbog čega poručuje da je možda sada trenutak da se to promeni većim ulaganjem u IT sektor.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор