Prodata tek polovina nemačkih 30-godišnjih obveznica

Iako je prošle sedmice plasirala na finansijsko tržište obveznice sa kamatom od nula posto i rokom dospeća od 30 godina, Nemačka nije uspela da ih proda više od polovine.

Ovo je prvi put da država nudi obveznice bez kamate u ukupnom miznosu od 824 miliona eura na tako dugačak period. Iako je za državu postignuta odlična kamata, mnogi smatraju da je aukcija zapravo propala, jer je prodato manje od polovine obveznica, prenose agencije.

Naime, obveznice prodate na aukciji u sredu postigle su negativnu prosečnu kamatu od 0,11 posto, što znaći da investitori ne samo da neće ništa od njih zaraditi, već će Vladi Nemačke praktično platiti da im 30 godina čuva novac, osim ukoliko ih u međuvremenu ne prodaju na tržištu po višoj ceni.

Na svetskom tržištu je zaduživanje po negativnoj kamatnoj stopi poslednjih godina sve učestalija pojava, jer u izazovnim tržišnim uslovima investitori beže od rizičnih ulaganja u sigurnija investiranja u zlato ili državne obveznice. Kako potražnja za obveznicama raste, raste i njihova cena, a istovremeno se snižava kamata koja često ide i ispod nule, objašnjava Biznis Info.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор