Nemačka povećava zalihe tableta joda

Povodom nedavnog vojnog testiranja na severu Rusije, tokom kojeg je došlo do povećanja nivoa radioaktivnosti, Nemačka kancelarija za zaštitu od radijacije je započela sa povećavanjem zaliha tableta joda, koje služe za čišćenje organizma u slučaju nuklearnog incidenta.

Nemačka televizija WDR, koja je prva izvestila o aktivnostima vlade, navodi da je naručena količina od 189,5 miliona tableta joda četiri puta veća od trenutnih zaliha, koje se se sada uvećavaju, kako su saopštili zvaničnici, „da bi se osigurala bezbedna i masovna raspodela u slučaju radiološke ili nuklearne krize“.

Nakon nuklearne katastrofe u japanskoj elektrani Fukušima 2011. godine, Nemačka je izmenila smernice za upravljanje kriznim situacijama u nuklearnim elektranama. S tim u vezi, ukoliko se ove tablete uzmu ubrzo posle nuklearnog incidenta, mogu da spreče oboljevanje od raka štitne žlezde.

Dok Nemačka planira da do 2022. godine postepeno zatvori sve svoje nuklearne elektrane, nekoliko susednih zemalja, uključujući Belgiju, Francusku, Švajcarsku i Češku, nema nameru da prekida sa korišćenjem nuklearnih reaktora za dobijanje električne energije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор