Lideri G7 „posvećeni stabilnosti globalne ekonomije“!

Ovogodišnji trodnevni samit sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) završio se u Bijaricu kratkim saopštenjem francuskog predsednika Emanuela Makrona, u kojem se navodi posvećenost lidera „otvorenoj i fer svetskoj trgovini i stabilnosti globalne ekonomije“.

U saopštenju se naglašava „veliko jednistvo“ među liderima, učesnicima samita, što je u suprotnosti sa saopštenjem izdatim posle prošlogodišnjeg samita u Kanadi, koje je američki predsednik Donald Tramp jednostavno odbacio, podseća agencija Asošiejted pres.

– Situacija je pre samita bila prilično napeta. Ne mogu reći da smo mislili da ćemo uspeti da pošaljemo zajedničku poruku na pozitivan način, pa smo se dogovorili oko konačne izjave na jednoj stranici – rekao je Makron na konferenciji za novinare, dodajući da ta izjava govori o važnim temama o kojima se na samitu razgovaralo, prenosi agencija Tas s.

Naime, usled napetosti između nekih članica grupe sedam vodećih svetskih ekonomija, pre održavanja samita nije bilo jasno da li će lideri G7 uopšte moći da se usaglase oko bilo kakve konačne izjave.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор