Od Nemaca za Indžirlik 58 mil. $

made-in-germany-rs-bundeswehr-mali

Ministarstvo odbrane Nemačke odobrilo je investiciju u tursku vojnu bazu Indžirlik, vrednu 58 miliona dolara, javlja nemački magazin “Špigl”.

Špigl podseća da je nemačko Ministarstvo odbrane suspendovalo ova ulaganja koja su bila namenjena gradnji nove piste i smeštaja za vojnike, a sve zbog nedavnog diplomatskog spora i zabrane Ankare da poslanici nemačkog Bundestaga posete pripadnike nemačke vojske (Bundesvera) u ovoj turskoj vojnoj bazi.

Zategnuti diplomatski odnosi između Nemačke i Turske pogoršani su u maju, kada je u Bundestagu usvojena rezolucija kojom je masovno ubistvo Jermena u vreme Otomanskog carstva okarakterisano kao genocid. Turska ne negira ubistvo brojnih Jermena, ali odbacuje tvrdnje da se radi o genocidu.

Međutim, najnovija odluka nemačkog Ministarstva odbrane da dozvoli investiranja u Indžirlik, rezultat su najava da će ovaj diplomatski spor biti uskoro rešen, prenosi agencija „Srna“.

Tokom vikenda i susreta sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom na samitu G20 u Kini, nemačka kancelarka Angela Merkel je izrazila pozitivna očekivanja o ukidanju zabrane da nemački poslanici posete svoje vojnike stacionirane u turskoj vojnoj bazi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор