Sajber napad na nemački internet?

made-in-germany-rs-internet-kont

Zbog mogućeg sajber napada na internet u Nemačkoj, oko 900.000 od ukupno 20 miliona pretplatnika „Dojče Telekoma“ (Deutsche Telekom), od preključe ima problem da fiksnim telefonom ili televizijom pristupi mreži.

Portparol Dojče Telekoma je izjavio kako u kompaniji polaze od pretpostavke da je bilo spoljne intervencije na ruterima i dodao da se najverovatnije radi o softveru koji onemogućava vezivanje rutera sa mrežom operatera.

– I dalje tragamo da utvrdimo tačno koji ruteri su pogođeni, jer još uvek nemamo jasnu sliku problema. Neki korisnici su imali privremene teškoće pristupa internetu, drugi su imali promenljiv kvalitet pristupa, a kod nekih ništa nije radilo – pojasnio je on.

Kompanija je saopštila da su njeni stručnjaci, u saradnji sa stručnjacima proizvođača rutera, celu noć tražili rešenje problema, kao i da se za sada korisnicima preporučuje da uključe i isključe (resetuju) svoj ruter, prenosi „N1“.

Dojče Telekom takođe izveštava da se radi o domaćinstvima koja se ne nalaze u istoj geografskoj zoni, niti su u velikim gradovima, kao i da za sada nije otkriven ni jedan element o izvoru ovog mogućeg sajber napada.

Ranije ove godine u Nemačkoj su, prema navodima nemačke obaveštajne službe, meta sajber napada bili donji dom parlamenta (Bundestag) i političke partije, a nemački obaveštajci su tada optužili rusku tajnu službu da vodi međunarodne kampanje sajber napada s ciljem špijunaže i sabotaže.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je ovog meseca izjavila da bi Rusija preko sajber napada ili kampanjama dezinformacija, mogla da pokuša da utiče na parlamentarne izbore u Nemačkoj narede godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор