Više novca za bezbednost i špijunažu

made-in-germany-rs-ispitivanje

Nemački poslanici su se saglasili da za bezbednost zemlje i špijunske agencije treba izdvojiti više novca, a ovakav nacrt budžeta odgovor je na rastuće bezbednosne pretnje i priliv migranata.

Paket mera, koji je usvojio parlamentarni odbor za budžet, predviđa da do 2020. godine bude otvoreno 4.300 novih radnih mesta u policiji i bezbednosnim službama, piše nemački list “Velt”.

Po navodima agencije “Asošiejted pres”, osoblje nove agencije koja će biti zadužena za dešifrovanje zaštićenih poruka, biće udvostručeno na 120, a više novca će biti potrošeno i na programe za civilnu zašitu i migrante.

Na humanitarnu pomoć i programe namenjene rešavanju uzroka migracija, sledeće godine će biti utrošeno dodatnih 1,1 milijarda eura sredstva. Takođe, Nemačka očekuje da će potrošiti i 22 milijarde eura na stotine hiljada azilanata koji su proteklih godina pristigli u tu zemlju. Pored toga, parlamentarni odbor je pristao da se za program pomoći osobama kojima je odbijen zahtev za azil, dodatno izdvoji 40 miliona eura.

List “Zidojče cajtung” navodi da će nemačka špijunska agencija “BND” dobiti i sopstveni satelit. Ova agencija se do sada oslanjala na satelitske snimke nemačke vojske ili savezničkih obaveštajnih agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор