Svetske ekonomske perspektive neizvesne

made-in-germany-rs-karta-sveta

Nakon predsedničkih izbora u SAD i odluke Velike Britanije da istupi iz Evropske unije, globalne ekonomske perspektive su prožete neizvesnošću, ali se na srednji rok ne očekuju veće posledice po nemačku ekonomiju, saopštava nemačko Ministarstvo ekonomije.

U komentaru agencije “Rojters” navodi se da je nemačke političare i poslovne lidere iznenadila protekcionistička retorika Donalda Trampa i njegova iznenađujuća pobeda na izborima u SAD.

Za nemačku privredu SAD su najvažnije izvozno tržište, sa udelom u ukupnom izvozu od oko 10 procenata. Nemačke kompanije su u 2015. godini prodale Sjedinjenim Državama robu u vrednosti 114 milijardi eura, i to uglavnom automobile, mašine i hemijske proizvode.

„Globalno ekonomsko okruženje je i dalje prožeto neizvesnošću posle odluke o Bregzitu i američkih izbora. Ipak, srednjoročno gledano, ne očekuju se nikakvi negativni efekti sa današnje tačke gledišta“, navodi se u mesečnom izveštaju nemačkog ministarstva i prognozira da će nemačka ekonomija verovatno nastaviti da beleži skroman tempo rasta u trećem tromesečju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор