Nemci izbacuju ugalj tek 2038.

Nemačka namerava da produži krajnji rok za prestanak korišćenja uglja u proizvodnji električne energije sa 2032. na 2038. godinu, a na osnovu predloga takozvane vladine Komisije za ugalj.

Komisija je juče napokon postigla sporazum, nakon nekoliko meseci prepirki koje je pažljivo pratila nemačka javnost, ali i mnoge druge zemlje koje zavise od uglja, prenosi agencija Asošiejted pres.

Nemačka više od trećine svoje električne energije dobija iz uglja, čime proizvodi ogromne količine štetnih gasova koji doprinose globalnom zagađenju i zagrevanju planete.

Američka agencija navodi da se 28-člana Komisija za ugalj, koju čine predstavnici rudarskih regiona, komunalnih preduzeća, naučnici i ekolozi, usaglasila da bi revizija roka do 2032. godine mogla da približi rok do 2035. godine.

Za ozvaničenje ovakve odluke sada je još neophodno odobrenje vlade Nemačke, zemlje koja je već godinama unazad posvećena „energetskoj tranziciji“, a u okviru koje je planiran potpuni prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор