Nemci određuju pol embriona u jajetu

Istraživači Univerziteta u Lajpcigu otkrili su novi pristup u proizvodnji jaja iz kojih se legu samo koke nosilje, a u kojoj izostaje masovno ubijanje muških pilića nakon izleganja, javlja Agromedia.

U svetu se koriste različiti načini uzgoja koka nosilja, a proizvođači uvek pronalaze nove načine da utiču na veličinu i kvalitet jaja, kako bi što bolje plasirali svoj proizvod i više zaradili. Sem toga, u svetu se poslednjih godina sve više govori o brizi o domaćim životinjama, kao osnovi za dobijanje bezbednih prehrambenih proizvoda životinjskog porekla.

I među velikim kompanijama mogu se pronaći svetli primeri koji brinu o svemu tome. Tako su čelnici kompanije Nestle prošle godine odlučili da koriste samo jaja koka koje ne žive u kavezu. Međutim, kada se u rešavanje problema uključi i nauka, neizostavno mora doći do nečeg novog i drugačijeg.

Novina koju je donelo istraživanje u oblast proizvodnje koka nosilja odnosi se na uspešno određivanje pola embriona dok je još u jajetu, a jaja sa muškim embrionima se odvajaju tako da se legu samo koke nosilje. Tu, međutim, nije kraj upotrebi jaja sa muškim embrionima, već se ona dalje prerađuju u stočnu hranu.

Motiv za iznalaženje novog pristupa naučnici su našli u neprijatnoj praksi masovnog ubijanja muških pilića nakon njihovog izleganja. Jaja dobijena na ovaj način već su dostupna tržištu i nalaze se na policama nekih marketa u Berlinu. Cena ovih jaja je na tržištu u Nemačkoj za koji cent veća od jaja proizvedenih na konvencionalan način.

Metod je izučavan godinama, a razvili su ga naučnici sa Univerziteta u Lajpcigu, uz finansijsku pomoć Saveznog ministarstva poljoprivrede. Osnivači projekta sada imaju nameru da razviju poslovni model, kako bi ova tehnologija zbog svojih benefita postala dostupna široj industriji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор