Nemci grade na Antarktiku „svemirski“ staklenik

Nemački svemirski centar je na Antarktiku započeo montiranje naprednog staklenika koji bi trebalo da dokaže da se u svemiru mogu uzgajati biljke i proizvoditi hrana.

Prvo seme nemački naučnici će zasaditi u plasteniku krajem februara, a prve glavice zelene salate i radiča će moći da se beru krajem marta, navodi se u saopštenju Svemirskog centra, a prenosi ”energetskiportal”.

Na kontinent večitog snega i leda staklenik je 3. januara stigao brodom, da bi ga potom specijalna vozila za kretanje po snegu odvukla do 20 kilometara udaljene stanice “Neumayer III”, koja pripada institutu “Alfred Wegener”.

Za povrće i biljke koje će se naći u ovom savremenom stakleniku, nemački naučnici će obezbediti takve uslove da će one moći da rastu i razvijaju se bez zemlje i dnevne svetlosti.

– Postavićemo police, pumpe za hranjenje i specijalnu LED rasvetu za optimalno osvetljenje – objasnio je Daniel Šubert, direktor projekta “Eden-ISS”.

Ovaj projekat Evropske unije (EU) ima za cilj da obezbedi uzgoj sveže hrane za svemirske istraživače tokom dugotrajnih misija kakve se u budućnosti planiraju na Mesecu i Marsu.

Naučna stanica na Antarktiku takođe je važna jer će obezbediti bitne informacije koje mogu biti od koristi prilikom adaptacije na nadolazeće nestašice hrane prouzrokovane globalnim zagrevanjem.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор