Nemci se spremaju za let na Mesec i Mars

Zajedničkom rusko-američkom eksperimentu simulacije letova na Mesec i Mars od naredne godine zvanično će se priključiti i Svemirska agencija Nemačke DLR, najavio je Oleg Orlov, direktor Instituta za medicinsko-biološke probleme Ruske akademije nauka.

U ovom Institutu prošle sedmice je započet eksperiment „Sirijus 17“, u okviru kojeg će međunarodna posada, sastavljena od pet Rusa i jednog Nemca, provesti 17 dana unutar izolovanog kompleksa „Mars 500“, čime se simulira let do Meseca, njegovo obletanje i povratak na Zemlju, javlja „Sputnjik“.

– Zvanična odluka o tome već je doneta, potpisani su odgovarajući dogovori, a naučnici i stručnjaci DLR već sada učestvuju u našim programima. To će biti prvi zajednički projekat ruskih naučnika i kolega iz agencije NASA u okviru sporazuma o saradnji potpisanog krajem prošle godine. U eksperimentu ne učestvuju samo naučnici, već i profesionalni kosmonauti Ana Kikina i Mark Serov – objašnjava akademi Orlov.

Prema njegovim rečima, glavni cilj zajedničkih napora vodećih svetskih istraživača svemira jeste priprema za izgradnju lunarne orbitalne baze „Dip spejs gejtvej“, leta na Mars i u dalje regione kosmosa 2020. i 2030. godine.

– U toku su razgovori sa korukovodiocem NASA projekta Vilijamom Palockim o programu ovog projekta i njegovim naučnim zadacima. U narednom eksperimentu, koji će trajati četiri meseca, učestvovaće još stranih predstavnika, uključujući tu i one iz svemirske agencije Nemačke, a ineresovanje za slične projekte pokazao je i Japan – naveo je Orlov.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор