Nemačka sonda se sprema za put na Mesec

made-in-germany-rs-sonda-mesec

Nemački tim „PT Scientists“ planira da pošalje sonde blizu mesta gde su astronauti poslednji put boravili na Mesecu, od 11. do 14. decembra 1972. godine, tokom misije „Apolo 17“.

Inženjeri tima „PT Scientists“ žele da spuste sonde tri do pet kilometara od mesta sletanja „Apolo 17“ misije, a zatim bi ih približili na 200 metara od lokacije u nadi da će uspeti da snime opremu koju su ostavili Nasini astronauti kada su poslednji put posetili Mesec. Pri tom bi posebno želeli da snime lunarno vozilo kojim su se astronauti vozili po površini zemljinog prirodnog satelita.

Na razvoju sopstvenog rovera, nemački tim trenutno radi sa automobilskom kompanijom „Audi“, a nedavno je potpisao i ugovor sa kompanijom „Spejsflajt industriz“ (Spaceflight Industries) obezbedivši mesto na njihovoj komercijalnoj letelici, prenosi „RTS“.

„PT Scientists“, jedan je od 16 svetskih timova koji konkurišu za „Guglove“ nagrade „Lunar iks“, vredne ukupno 30 miliona dolara. Uslovi nalažu da privatna grupa mora da spusti autonomno vozilo na Mesec, sa njim pređe najmanje 500 metara po površini i pošalje na Zemlju fotografije visoke rezolucije.

Prvi tim koji spusti vozilo na Mesec i ispuni sve ostale zadatke dobiće 20 miliona, dok će drugoplasirani dobiti pet miliona. Ostatak nagrade biće isplaćen u slučaju da neki od timova pređe više nego što je potrebno, pronađe zaleđenu vodu ili poseti sletna mesta misija „Apolo“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор