Nemačka sprema civilnu odbranu za rat?

made-in-germany-rs-civilna-zastita-skloniste

Nemačka najavljuje da će doneti plan civilne odbrane, prvi od okončanja Hladnog rata, kojim će pozvati stanovništvo da napravi zalihe hrane i vode za nekoliko dana, piše dnevnik “Frankfurter Algemajne Cajtung” (FAZ).

Ovaj plan, kojim se prioritet daje civilnoj podršci trupama, dok se istovremeno jača otpornost zgrada i povećavaju kapaciteti zdravstvenog sistema, nemačka vlada bi trebalo da usvoji u sredu, javlja nemački dnevnik.

Neimenovani portparol nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova potvrdio je za agenciju “Frans pres” da će Veće ministara doneti „strategiju civilne obrane“, ali nije želeo da otkriva pojedinosti.

FAZ navodi da se u strategiji, napisanoj na 69 strana, napominje da je „malo verovatan napad na nemačku teritoriju, koji bi zahtevao konvencionalnu odbranu“, ali se ukazuje i da bi zemlja trebalo da bude „značajno pripremljena u slučaju razvoja događaja u budućnosti, koji bi joj ugrozili egzistenciju, a koji se ne mogu isključiti“.

„Stanovništvo treba pozvati da pripremi zalihe hrane dovoljne za deset dana, kao i zalihe vode za pet dana, odnodno oko 2 litre po osobi dnevno“, navodi se u planu civilne odbrane, tvrdi nemački dnevnik.

Opsednuta svojom nacističkom prošlošću, Nemačka je dugo vremena bila osetljiva na vojna pitanja, konstantno krešući od završetka Hladnog rata troškove za odbranu. Međutim, ove godine je usvojila novi vojni plan po kome bi trebalo da preuzme važniju vojnu ulogu na međunarodnoj sceni, u okviru NATO i EU. Nemačka vojska će tako po prvi put od 1990. godine povećati broj svojih pripadnika i više uložiti u odbranu, navodi francuska agencija.

Niz aktuelnih napada u Nemačkoj tokom leta, od kojih je za dva odgovornost preuzela Islamska država, takođe je doveo do žustre rasprave o unutrašnjoj bezbednosti. Ministarstvo odbrane razmatra mogućnost obučavanja vojske za odbranu od velikih terorisitičkih napada, dok je ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer najavio prošle nedelje uvođenje novih antiterorističkih mera koje uključuju i kontroverzni predlog da se džihadističkim borcima oduzme nemačko državljanstvo, podseća Frans pres.

U „Beloj knjizi“ Ministarstva odbrane Nemačke, objavljenoj u julu, u vreme eskalacije terorističkih napada, Nemačka kao potencijalnu pretnju navodi Rusiju, „koja je 2014. godine anektirala Krim od Ukrajine i od tada otvoreno dovodi u pitanje mir u Evropi“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор