Kinezi preuzimaju vodeće Nemačke kompanije

made-in-germany-rs-eu-voce-nemacka-kina

Nakon dugih natezanja i javnih polemika, nemačka vlada je kineskom proizvođaču kućnih aparata, kompaniji “Midea”, odobrila preuzimanje “Kuke”, vodeće nemačke kompanije za priozvodnju industrijskih robota.

U saopštenju vlade zaključuje se da sklapanje posla s Kinezima ne predstavlja opasnost po javni red i sigurnost, uz pojašnjenje da bi vlada mogla da spreči preuzimanje jedino u slučaju “teškog ugrožavanja” interesa Nemačke. Međutim, Nemci nastavljaju da strahuju, jer Kinezi kupuju sve veće nemačke kompanije.

Argumenti struke, dela vlasti i javnosti bio je da je Kuka, koja se bavi robotizacijom, jedan od najvećih svetskih proizvođača industrijskih robota, strateški važna za Nemačku, posebno kada se radi o procesu automatizacije i Industrije 4.0. Kritičari preuzimanja su tvrdili da bi Kinezi za Kuku platili tek 4,6 milijardi dolara, što je nedovoljno za jednu tako važnu kompaniju.

Problem je i u tome što nemačka privreda, kao najotvorenija, nema jednak pristup kineskom tržištu. Ekonomisti upozoravaju da Kinezi “šopinguju” po Evropi, naročito po Nemačkoj, gde u ovoj godini planiraju da kupe 24 kompanije, vredne ukupno 9,1 milijardu dolara, a da Evropljani tako ne mogu da se ponašaju u Kini, gde se menja demografska slika, raste trošak radne snage, a rast privrede usporava.

Konsultant u “Roland Bergeru” Andreas Gril smatra da kineske prednosti lagano nestaju, a da njihova vlada pritom shvata važnost stvaranja tržišnih lidera u pojedinim sektorima, posebno u tehnološkom, koji bi trebali da stvore carstvo, prenosi “Večernji list”.

Uz nakupljeno bogatstvo i podršku vlade da ulažu u inovativnu tehnonologiju, Kinezi osim u EU višak novca brzinski ulažu i u Silicijumsku dolinu, koja je raj start-apova, a gde su za prvih šest meseci ove godine premašili šest milijardi dolara ulaganja, dok su ukupno u SAD uložili 18,4 milijarde dolara, tvrdi analitička kuća “Rodhodium Group”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор