Bajer diže cenu Monsantu

made-in-germany-rs-monsanto

Nemačka farmaceutska kompanija “Bajer” povisila je svoju ponudu na 62 milijarde dolara za preuzimanje američkog proizvođača GMO semena “Monsanta”.

Bajer je američkoj kompaniji dostavio ponudu za gotovinsku kupovinu njenih akcija po ceni od 122 dolara, odnosno ponudio je ukupno 62 milijarde dolara (55 milijarde eura), nakon čega bi postao najveći svetski proizvođač semena, pesticida i genetski modifikovanih useva, prenosi agencija „Frans pres“.

„Planirana kombinacija sa Monsantom je izvanredna prilika za stvaranje globalnog lidera u poljoprivrednoj industriji. Monsanto je savršen izbor za naš agro biznis. Očekujemo da će nakon tri godine sinergija spajanja rezultovati godišnjim rastom dobiti od oko 1,5 milijardi dolara“, ocenjuje nemačka kompanija u svom saopštenju.

Poslednje saopštenje Bajera stiglo je nakon višenedeljnih spekulacija o mogućoj akviziciji, a samo nekoliko dana pošto je Monsanto objavio da je od nemačke kompanije dobio „neželjenu ponudu“.

Prema pisanju „Volstrit Džurnala“, dve firme bi ovim spajanjem dostigle udeo od oko 28 procenata u globalnoj prodaji pesticida i herbicida.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор