Nemačka postala globalni lider sveta

Nemačka je, prema poslednjoj velikoj „Galupovoj“ anketi, postala globalni lider sveta, dok se na drugom i trećem mestu nalaze Kina i Rusija.

Aktuelna Galupova anketa je bila sprovedena u 134 zemlje, a pokazala je da jedva 30 posto anketiranih žitelja sveta veruje politici Sjedinjenih Američkih Država, čiji je rejting od 48 posto iz prethodne ankete, trenutno u značajnom padu, prenosi agencija „Srna“.

U 65 država, odnosno u nešto manje od polovine zemalja u kojima je sprovedeno istraživanje, rejting SAD je srušen za 10 posto i više, a najveći pad poverenja i rast antipatije zabeležen je u zapadnoj Evropi, Australiji i Južnoj Americi. U Portugalu, Belgiji, Norveškoj i Kanadi podrška SAD je pala ispod 40 posto. Rejting Vašingtona je samo u Velikoj Britaniji pao za 26 posto, što znači da čak 63 posto Britanaca nema poverenja u sadašnju politiku SAD.

Sadašnje loše kotiranje SAD podseća na pad ugleda i poverenja kakav se Vašingtonu desio pred kraj mandata administracije Džordža Buša mlađeg. I tada su, po Galupovoj anketi, Nemačka i Kina pretekle SAD, ali ovoga puta im se pridružila i Rusija.

Poverenje u SAD je povećano samo u četiri države: Makedoniji za 15 posto, Belorusiji za 11 posto, Izraelu za 14 posto i Liberiji za 17 posto. Za nekoliko procenata poverenje u SAD se povećalo i u Rusiji, u nekim bivšim državama Sovjetskog saveza, u srednjoj Aziji i u nekim delovima zapadne Afrike.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор