Nemačka lider i u poreskim malverzacijama?

made-in-germany-rs-bank

Izveštaj Evropske mreže duga i razvoja pokazuje da je Nemačka, iako važi za politički i ekonomski motor Evrope, takođe i motor u nezakonitim finansijskim radnjama.

Evropska mreža duga i razvoja okuplja 46 nevladinih organizacija iz 20 evropskih država, a u njihovoj studiji o 15 evropskih država ističe se da su prisutne ozbiljne pretnje stvaranju transparentnog poreskog sistema u Evropi zasnovanog na jednakosti, a jedna od najvećih prepreka je Nemačka.

Najvećoj evropskoj privredi u ovoj studiji se zamera što ima nepoštene poreske ugovore s razvijenim državama, nedovoljno transparentan registar vlasništva nad preduzećima, nedovoljnu podršku u poreskom izveštavanju drugih država, kao i nedovoljnu podršku za reforme globalnog poreskog sistema koje iniciraju Ujedinjene nacije (UN).

Poreska koordinatorka u “cEurodadu” je izjavila za “CNBC” kako je ne čudi loša pozicija Nemačke u ovom izveštaju. Podsećajući na aktuelne skandale u koje su bile uključene nemačke banke, ona je navela da tih skandala ne bi ni bilo da u Nemačkoj nije moguće sakriti ili oprati novac.

Pored Nemačke i Luksemburg takođe “nudi različiti izbor opcija za skrivanje vlasništva i pranje novca”, a u izveštaju se navodi i da je u ovoj državi “najviši rizik pranja novca”, prenosi “Poslovni dnevnik”.

Sa druge strane, dobri primeri su Danska i Slovenija. Slovenija je u izveštaju pozitivno ocenjena zbog unapređene transparentnosti Sistema vlasništva nad kompanijama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор