Kako nemci recikliraju svoj otpad?

Poznato je da su Nemci šampioni u reciklaži, da imaju raznobojne kontejnere za odvajanje otpada i da reciklažu svi striktno poštuju, a za strance postoji priručnik o razvrstavanju i reciklaži otpada na engleskom jeziku, u kojem su objašnjena pravila i propisi.

Plastične flaše i limenke od pića na kojima je oznaka za povraćaj novca, u Nemačkoj se recikliraju paralelno prilikom kupovine. Svi veći marketi, kao što su Lidl i Aldi, imaju mašine u koje se ubacuje reciklažna ambalaža po ceni od 0,25 eura za flašu ili konzervu. Mašina sračunatu sumu štampa na računu koji se prilikom plaćanja pokazuje na kasi, a suma se oduzima od ukupnog troška za kupljenu robu.

Otpad se u kući razvrstava na 3 tipa. Organski ide u kanticu, papir se baca u plavu kesu, a plastika i konzerve u žutu. Problem je jedino sa pakovanjima od plastike i papira, jer ih je pre bacanja potrebno odvojiti. Tako razvrstan otpad se iz kuća pre odvoženja baca u veće kante, a iz stanova se direktno ubacuje u različito označene kontejnere koji se nalaze na ulici. U dvorištima postoje i braon kante za razni otpad koji se ne može razvrstati, kao što su opušci od cigara, pelene, polomljene šolje, tacne. U cenu odnošenja đubreta ulazi i 2-3 pražnjenja ove kante po kući godišnje, a češće pražnjenje se dodatno naplaćuje. Sve kante i kese sa otpadom se jednom do dva puta mesečno iznose isped kuća, kako bi ih odneli đubretari, a za svaku vrstu đubreta postoji poseban kamion.

Prikupljanje različitog otpada ne mora biti istog dana. Svako domaćinstvo dobija godišnji kalendar sa datumima kada se koji tip đubreta odvozi, a komunalna usluga se plaća na mesečnom nivou, u zavisnosti od veličine kontejnera. Ako se đubre meša tj. ako se ne razvrstava prema propisu, plaćaju se kazne. Stakleni otpad, obuća i odeća se obično skupljaju u stanu, pa se prilikom odlaska u supermaket odlaže u velike kante za tu namenu, koje su obično na parkingu. Staklo se prema boji razvrstava u 3 kontejnera, pri čemu tegle obično idu u belo staklo, a ambalaža od alkoholnog pića, maslinovog ulja i sl. u braon ili zeleno.

Ambalaža od dezodoransa i pena za brijanje, koja je u obliku spreja, pripada posebnom otpadu, kao što su lakovi za parket, sprejevi za auto i slično. Oni se prema kalendaru odnose jednom godišnje posebnim vozilom i spadaju u crveni otpad. Kante za stare baterije se ponegde nalaze na ulazima u tržne centre, kao i kante za mali elektronski otpad, koje su obično na ulazu prodavnica tehničke robe. Kabasti elektronski otpad i nameštaj se iznose posebnim danima, tako da prolaznici mogu da uzmu nešto ako im se svidi, pričaju u Udruženju reciklera Srbije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор