Nemačka stopira pomoć Brazilu zbog masovne seče šume

Zbog naglog porasta masovne seče šume u Amazoniji, Nemačka je privremeno obustavila slanje 35 miliona eura pomoći Brazilu, namenjenih očuvanju najveće prašume na našoj planeti.

Nemačka ministarka ekologije Svenje Šulc je najavila da vlada planira da obustavi slanje novca zemlji koja nije u potpunosti posvećena suzbijanju ilegalnog krčenja Amazona. Tim povodom nemačko ministarstvo ekologije planira za početak da zamrzne oko 35 miliona eura, navodi list “Tagesšpigel”.

List “Folha de S.Paulo” javlja da je iz nemačke ambasade u Brazilu saopšteno kako je ovakav potez posledica “velike zabrinutosti zbog rastuće seče šuma u brazilskom Amazonu”. Agencija Rojters navodi da ova odluka neće uticati na sredstva u “Fondu Amazona”, u kojem je Nemačka ključni donator, dok list “O Globo” precizira da se odluka odnosi na pomoć za nove projekte koje finansira brazilsko Ministarstvo životne sredine.

Istovremeno dok Nemačka razmatra mogućnost povlačenja iz amazonskog regiona, predsednik Brazila Žair Bolsonaro je juče negirao značaj nemačke finansijske pomoći projektima održivog razvoja amazonskih šuma. Komentarišući mogućnost gubitka nemačkih investicija, desničarski predsednik Bolsonaro, inače poznat po jakim vezama sa agrobiznisom, izjavio je za medije da “zemlji to nije ni potrebno”.

Inače, brazilska Agencija za istraživanje svemira je ranije saopštila da je u prvih sedam meseci ove godine seča brazilskih prašuma porasla za 67 procenata, nakon čega se oglasila i brazilska vlada sa tvrdnjom da su takve informacije nepouzdane i netačne.

Među projektima koji bi mogli biti pogođeni odlukom Nemačke nalazi se i Fond za Amazon, formiran 2008. godine radi dobijanja donacija za sprečavanje, nadgledanje i borbu protiv krčenja Amazona. Nemačka spada među tri zemlje koje ovom fondu daju najviše novca, a prva na listi donatora je Norveška.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор