Nemačka obezbedila pristup litijumu

Nemačka i Bolivija su potpisale sporazum o partnerstvu u industrijskom korišćenju litijuma, glavne sirovine za proizvodnju baterija za električne automobile, što je značajan potez Berlina u nastojanju da smanji zavisnost svoje automobilske industrije od azijskog tržišta.

S obzirom da automobilska industrija pokušava da proizvede sve veći broj električnih automobila, na svetskom tržištu raste interes za baterijske metale poput kobalta, nikla i litijuma, prenosi “Blic”.

– Veliki deo troškova proizvodnje je povezan sa sirovinama. Nemačka treba da postane glavna lokacija za proizvodnju baterijskih ćelija, zbog čega nemačka industrija treba da osigura svoje izvore litijuma kako ne bi zaostajala – poručio je nemački ministar ekonomije Peter Altmajer istakavši da sporazum sa Bolivijom predstavlja važan korak ka obezbeđenju isporuka sirovina.

Bolivija raspolaže sa 35 procenata svetskih izvora litijuma, pa se veruje da bi upravo eksploatacija ovog metala mogla da napravi od Bolivije jednu od bogatijih zemalja sveta. Procene takođe govore da Bolivija ima rezerve litijuma dovoljne za izradu 4,8 milijardi električnih vozila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор