Beograd zadržava plastične kese, ali samo biorazgradive

U prodavnicama u Beogradu od 1. januara će se ipak i dalje upotrebljavati plastične kese, ali samo one biorazgradive, tako da će žitelji glavnog grada ubuduće kupljene proizvode nositi do kuće u ekološkim kesama.

U Sekretarijatu za zaštitu životne sredine podsećaju da je Skupština glavnog grada letos usvojila Odluku o uslovima korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje, prema kojoj se na teritoriji Beograda zabranjuje upotreba plastičnih kesa, prenose Večernje novosti.

– Plastična kesa koja će se koristiti od sledeće godine mora biti isključivo biorazgradiva, odnosno mora sadržati aditive koji se u procesu proizvodnje dodaju za oksidacionu i biološku razgradnju, tako da oni vremenom ubrzavaju fragmentaciju plastičnog materijala u mikrofragmente – navode u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine.

U Beogradu se plastične kese plaćaju u gotovo svim lancima supermarketa i drogerija, a sa tom praksom se počelo sredinom prošle godine na inicijativu Gradske uprave, što je, prema navodima gradskih čelnika, smanjilo njihovu upotrebu za oko 60 procenata. Ipak, neke prodavnice su nastavile da ne naplaćuju plastične kese, kao i pekare, knjižare, apoteke…

– Uslovi koje moraju da ispunjavaju biorazgradive kese definisani su Pravilnikom o tehničkim i drugim zahtevima za plastične kese, a jedna od akreditovanih organizacija koje izdaju sertifikat o ispunjenim kriterijumima je i Tehnološki fakultet u Novom Sadu – objašnjavaju u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine.

Za kontrolu upotrebe odgovarajućih plastičnih kesa od 1. januara biće nadležne opštinske komunalne inspekcije koje će, ukoliko utvrde da se radi o nepoštovanju propisa, izdavati prekršajne prijave preduzetnicima, pravnim i odgovornim licima. Inspekcijske kontrole će se obavljati po službenoj dužnosti, ali i po prijavama sugrađana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор