Izvoz nemačkog naoružanja porastao za 75 posto

Izvoz nemačkog naoružanja ove godine će dostići novi rekord, budući da je vlada do kraja novembra odobrila novu prodaju u iznosu od 6,35 milijardi eura (6,8 milijardi dolara), saopštilo je Ministarstvo ekonomije, a prenosi Doče vele.

Informacija o izvozu, koja je objavljena kao odgovor na pitanje Zelenih, ukazuje na to da je izvoz nemačkog naoružanja porastao za 75 posto odnosu na isti period prošle godine, zbog čega je sve evidentnije da će do kraja tekuće godine biti oboren rekord iz 2015. od 7,86 milijardi eura.

Većina odobrenih prodaja naoružanja, vrednih 1,77 milijardi eura, namenjena je Mađarskoj, zemlji članici EU i NATO, čiji premijer Viktor Orban želi da udvostruči ulaganja u odbranu. S druge strane, znatno su kontroverzniji odobreni izvozi u Egipat, vredni 802 miliona, kao i u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), u visini 206 miliona eura, budući da su obe zemlje u vojnoj koaliciji koju Saudijska Arabija predvodi u sukobu sa Jemenom.

U koalicionom sporazumu konzervativnog bloka CDU/CSU Angele Merkel i Socijaldemokrata (SPD) iz 2018. godine, postignuta je saglasnost da se smanji izvoz oružja u zemlje koje su direktno umešane u sukob u Jemenu, pri čemu je dozvoljeno nekoliko izuzetaka. Zbog raskola sa Saudi Arabijom i povlačenja trupa iz Jemena, UAE su postali podobni za dobijanje nemačkog naoružanja, a nakon ubistva saudijskog novinara i disidenta Džamala Kašogija, Berlin je uveo potpunu zabranu izvoza oružja u Arabiju, čiji su zvaničnici okrivljeni za ovo svirepo ubistvo.

Među prvih 10 kupaca nemačkog oružja su i tri NATO države: SAD, Velika Britanija i Norveška, kao i Australija i Južna Koreja, koje Nemačka takođe tretira kao članice alijanse, tako da one ne podležu propisanim ograničenjima izvoza u zemlje izvan EU i NATO.

Povećanje izvoza naoružanja naišlo je na oštre kritike opozicionih stranaka u nemačkom parlamentu, a naročito stranke Zelenih i Levice. Poslanik iz Zelenih Omid Nuripur je optužio Socijaldemokratsku partiju da odustaje od svojih pokušaja restriktivnije politike izvoza oružja, rekavši da „izuzetno ogorčenje izaziva to što današnji SPD smatra da je profit industrije oružja važniji od mira“. Zamenik lidera poslaničke grupe Levice, Sevim Dagdelen, nazvao je izvoz oružja članicama antijemenske koalicije „zločinom“, rekavši da se nemački koalicioni sporazum pretvorio u farsu.

Međutim, prema rečima portparolke Ministarstva ekonomije, odobrenja za izvoz oružja ne predstavljaju sama po sebi „prikladan pokazatelj“ vladine izvozne politike, jer se sav izvoz ne odnosi samo na oružje kao takvo, već obuhvata i različitu opremu i stvari, kao što su sigurnosna stakla za zgrade ambasada i vozila za misije UN-a.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор