EU će poslovati s Huavejem uprkos Vašingtonu

Nemačka kancelarka Angela Merkel otvoreno je kritikovala američkog predsednika Donalda Trampa zbog spora oko Huaveja, obećavši nastavak poslovanja s kineskom tehnološkom kompanijom, usprkos američkoj zabrani.

Naime, Kinezi predlažu brzo, efikasno i ekonomično tehnološko rešenje za pokrivanje celokupne nemačke teritorije 5G mobilnim mrežama i ne samo “pametnim kućama”, već i “pametnim gradovima” koji će se pojaviti u narednim godinama.

Navodeći pitanje pristupa stranih kompanija tržištu 5G tehnologije, nemačka kancelarka je poručila da se ne sme biti naivan i pri tom napomenula da Nemačka ne planira da stvara veštačke prepreke stranim kompanijama.

Odgovarajući na pitanje o aktivnostima kineske tehnološke kompanije Huavej na ovom polju, Merkelova je izjavila da ih ne treba isključiti samo zato što to zahteva druga zemlja. Ona je podsetila na državne zahteve upućene kompanijama koje žele da učestvuju u implementiranju 5G mreža, ukazujući da će Nemačka postupati u skladu s odgovorima.

Po njenim rečima, Nemačka ne namerava da odustane od opreme kompanije Huavej, iako na tom polju planira da preduzme važne bezbednosne mere, prenosi “Pravda”.

Nakon što su SAD bez ikakvih dokaza optužile kineskog diva za špijunažu, zapretivši mu kaznama, mediji komentarišu da u raspravi o uvođenju 5G tehnologije dominira evropsko nepoverenje prema Huaveju, jer su Sjedinjene Države zahtevale od svojih saveznika da prekinu sve aktivnosti s kineskom tehnološkom grupacijom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор