Upitna prodaja kompromitovanog beogradskog fakulteta Nemcima

Nakon objave da je privatni beogradski univerzitet Megatrend prodat nemačkom konzorcijumu fondova za 56,1 milion eura, cela ova poslovna konstrukcija našla se pod lupom javnosti, pre svega jer se radi o jednom od prvih privatnih fakulteta u Srbiji, koji nezvanično važi za najvećeg fabrikanta i prodavca diploma, ali i jer je fakultet ranije već bio prodat, pa se nedugo potom ponovo našao u vlasništvu osnivača Miće Jovanovića.

Prema Jovanovićevim rečima ugovor o prenosu vlasništva je već potpisan sa nemačkim konzorcijumom kojeg predstavlja biznismen Dejan Đorđević, a koji je izjavio da konzorcijum zaista „postoji“, da će profesori Megatrenda ubuduće „raditi bez novca“, kao i da iza fakulteta lično „stoji država“.

– Konzorcijum fondova postoji. Ja sam zatvorio finansijsku konstrukciju tako što će profesori kod mene raditi bez novca, jer će im glavni motiv biti da uče studente, a ne da primaju platu – rekao je Đorđević i dodao da je on „ozbiljan poslovni čovek“ koji „uvek govori istinu i samo istinu“, ali nije odgovorio na pitanje lista Danas da li je novac za kupovinu Megatrenda već prebačen „bivšem vlasniku“ i ako nije kada će to biti učinjeno.

Mića Jovanović je prošlog četvrtka saopštio da je obaveza nemačkog konzorcijuma fondova da, uz kupovnu cenu, u Megatrend investira još 150 miliona eura Pri tom je poručio da studenti nemaju razloga za brigu jer se „suštinski ništa nije promenilo, a kao jedan od ključnih razloga za prodaju naveo je višegodišnji „medijski linč“ koji je rezultovao „opadanjem upisa studenata za 400 posto“, što je ugrozilo poslovanje tog univerziteta.

– Povod je medijski linč i kampanja, a film na N1 je vrhunac toga. Odlazim sa fakulteta i biću tu samo u svojstvu savetnika. Povlačim se, neću ni da živim ovde, jer već 19 godina imam dom na jugu Francuske, u Kanu. Ubrzo ću se preseliti u taj drugi dom, nadam se van dometa tih nekih finih novinara i televizijskih stanica – rekao je Jovanović i dodao da mu je „preko glave“ i optužbi predstavnika opozicionog Saveza za Srbiju, za čije vreme je Megatrend cvetao, prenela je agencija Tanjug.

On je naveo i da mu je nuđena finansijska pomoć države, ali da je nije prihvatio, jer bi to “puklo kao bomba”. Sad već zvanično bivši vlasnik Megatrenda je istakao da je njegov fakultet „oličenje kvalitetnog obrazovanja sa profesorskim trustom mozgova“ i da „nijedna diploma tu nije kupljena“. Jovanović je, pri tom, demantovao sve navode o upitnosti doktorata i osnovnih studija ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, ali je odbio da govori za N1 u dokumentarnom filmu „Mega diplomac“, u kojem je naveden čitav niz nelogičnosti i nepravilnosti u poslovanju univerziteta, kao i u sticanju najviših akademskih zvanja funkcionera koji su trenutno na vlasti, počevši od ministra Stefanovića.

Televizija N1 je nedugo potom objavila da je konzorcijum fondova na čijem je čelu Đorđević u Srbiji registrovan kao „obična firma“, odnosno kao društvo sa ograničenom odgovornošću, sa minimalnim osnivačkim kapitalom. „Rukovodstvo konzorcijuma ne postoji, a fotografije nekih članova su zapravo fotografije modela koje je na internetu svako mogao da kupi“, navodi se u prilogu N1. U jednoj drugoj, živoj emisiji na ovoj televiziji, učesnici su postavili pitanje da li se uopšte mogu dokazati malverzacije po kojima je Megatrend poznat, budući da je diplomu ovog fakulteta u Srbiji do sada steklo nebrojeno novokomponovanih „stručnjaka“.

Povodom ove vesti Jovanović je na televiziji Prva rekao da „nije siguran“ da li kupci tog univerziteta postoje ili su „izmišljene ličnosti“, kao i da je svih 18 meseci o kupoprodaji razgovarao samo sa Đorđevićem. On je potvrdio da je imao dileme u vezi sa Đorđevićevom ulogom u ovom poslu, ali da je proveravao i da je kupac zaista nemački investicioni fond u kojem Đorđević ima neku ulogu. On je prethodno objasnio da je kupoprodaja stvarna, da je napravljen ozbiljan ugovor sa svim garancijama i overen kod notara, a da je na njegov račun kao garancija da će posao biti završen „deponovano tridesetak miliona eura“, preneo je Blic.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор