Nemačke banke će moći da prodaju i čuvaju kriptovalute

Od 1. januara u Nemačkoj stupa na snagu novi zakon koji će bankama omogućiti da prodaju i čuvaju kriptovalute, što je značajna odluka po pitanju regulacije u ovoj oblasti, koja će najverovatnije imati dalekosežni međunarodni uticaj.

Kriptovalute će prema novom zakonu moći da se kupuju i čuvaju u nemačkim bankama koje se odluče da prošire ponudu svojih usluga. To znači i da će kriptomjenjačnice, koje su na nemačkom tržištu do sada prodavale i čuvale virtuelne valute, morati da pre isteka 2019. godine podnesu zahtev za dobijanje licence od tržišnog regulatora Bafina.

Nemački finansijski stručnjaci se nadaju i veruju da bi nakon usvajanja novog zakona njihova zemlja trebalo da postane utočište za ulagače u kriptovalute, sa čim se slaže i udruženje nemačkih banaka BdB koje takođe podržava ovaj zakon, prenosi SeeBiz.

Novi zakon o kriptovalutama predstavlja prekretnicu u ovoj oblasti i za druge zemlje, jer je jedan od prvih, ako ne i prvi takav na svetu, zbog čega je veoma izvesno pretpostaviti da će primer Nemačke slediti i druge evropske zemlje.

Inače, pri pisanju novog zakona Nemačka se oslanjala na „rupu“ u četvrtoj direktivi Evropske unije, koja bankama zabranjuje direkno poslovanje sa kriptovalutama, ali ne i njihovu prodaju i čuvanje, a u cilju sprečavanja zloupotrebe finansijskog sistema za pranje novca ili finansiranje terorizma.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор